Posiłki obejmują: śniadanie, II śniadanie, obiad, I podwieczorek, II podwieczorek
Smaczne, zdrowe i urozmaicone, domowe posiłki wg menu odpowiednio dostosowanego do potrzeb danych grup wiekowych.
Posiłki zostały opracowane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.
Uwzględniamy diety dzieci z alergiami pokarmowymi.
Tygodniowy zestaw posiłków: 8-12.07.2019
Poniedziałek |
|
ŚNIADANIE |
Płatki mieszane na mleku, pieczywo pszennne i razowe, masło, wędlinką, pasztetem (wyrób własny) żółtym serem, dżemem, jajeczkiem, warzywkami, herbata dzika róża z maliną (1,3,6,7) |
I DANIE |
Zupa koperkowa na wywarze warzywnym z ziemniaczkami (1,9) |
II DANIE |
Spaghetti bolonese z żółtym serkiem , kompot z owoców mieszanych (1,3,7) |
PODWIECZOREK |
Jagodzianki z kruszonką ,lemoniada brzoskwiniowa, owoc (1,3,6,8) |
Wtorek |
|
ŚNIADANIE |
Kanapeczki z pieczywa mieszanego (wyrób własny) z pastą śniadaniową ,serem mozzarellą, szynką drobiową, ogórkiem zielonym, papryką, rzodkiewką, lemoniada z pomarańczą (1,3,6,7,9) |
I DANIE |
Barszczyk z botwinki zabielany z ziemniaczkami, koperkiem (7,9) |
II DANIE |
Stek drobiowy z masełkiem ,cebulką, ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa na parze, kompot jabłkowy (1,3,6,9,10) |
PODWIECZOREK |
Chałka z masełkiem, konfiturą,budyń do picia , owoc (1,3,7,8) |
Środa |
|
ŚNIADANIE |
Owsianka z płatków naturalnych na mleku z płatkami migdałowymi, pieczywo pszennne i razowe, masło, wędlinką, pasztetem (wyrób własny) żółtym serem, dżemem, jajeczkiem, warzywkami lemoniada z pomarańczą (1,3,6,7,8) |
I DANIE |
Zupa jarzynowa z pomidorami, ziemniaczkami, natką pietruszki (1,3,7,9) |
II DANIE |
Pierogi z białym twarogiem, sosem waniliowym, kompot wielowocowy (1,3,6,7,9,10) |
PODWIECZOREK |
Pizza ( wyrób własny) warzywko sezonowe, herbatka (1,3,7,8) |
Czwartek |
|
ŚNIADANIE |
Kanapeczki z pieczywa pszennego i razowego (wyrób własny) z pastą z łososia, poledwicą, jajkiem, żółtym serem, dżemem,ogórkiem zielonym, papryką czerwoną, lemoniada (1,3,4,6,9) |
I DANIE |
Zupa z selera naciowego (7,9) |
II DANIE |
Gołąbki po meksykańsku w sosie pomidorowym, ziemniaczki puree, surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy z cynamonem (1,3,6,7) |
PODWIECZOREK |
Galaretka owocowa, ciasteczko kruche, woda z miętą i cytryną, owoc (1,3,6,7,8,9) |
Piątek |
|
ŚNIADANIE |
Płatki kukurydziane na mleku, stół szwedzki (pieczywo pszenne i razowe, masło, schab pieczony, polędwica drobiowa, ser żółty zamojski, mix sałat, ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka, ogórek konserwowy- dzieci same komponują własne śniadanko, herbatka z żurawiną (1,3,6,8,9,10) |
I DANIE |
Zupa owocowa z makaronem (1,3,7,9) |
II DANIE |
Kotlecik jajeczny, ziemniaczki purre z szpinakiem, surówka z młodej marcheweczki, jabłuszka, chrzanu, jogurtu naturalnego, kompot wieloowocowy (1,3,4,7,9,10) |
PODWIECZOREK |
Racuszki z musem malinowym, lemoniada, owoc (1,3,7,8) |
Przepisy w sprawie przekazywania informacji ZAKŁADOM ŻYWIENIA ZBIOROWEGO na temat żywności , nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich w bieżących jadłospisach. |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 – Zboża zawierające gluten; 2 – Skorupiaki i produkty pochodne; 3 – Jaja i produkty pochodne; 4 – Ryby i produkty pochodne; 5 – Orzeszki ziemne (arochidowe); 6 – Soja i produkty pochodne; 7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki; 13 – Łubin; 14 – Mięczaki
Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniony w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
S M A C Z N E G O !