Przedszkole Niepubliczne Nasza Akademia

Jadłospis

Posiłki obejmują: śniadanie, II śniadanie, obiad, I podwieczorek, II podwieczorek
Smaczne, zdrowe i urozmaicone, domowe posiłki wg menu odpowiednio dostosowanego do potrzeb danych grup wiekowych.3

Posiłki zostały opracowane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.

Uwzględniamy diety dzieci z alergiami pokarmowymi.

 

Tygodniowy zestaw posiłków: 8-12.07.2019

Poniedziałek

ŚNIADANIE

Płatki mieszane na mleku, pieczywo pszennne i razowe, masło, wędlinką, pasztetem (wyrób własny) żółtym serem, dżemem, jajeczkiem, warzywkami, herbata dzika róża z maliną (1,3,6,7)

I DANIE

Zupa koperkowa na wywarze warzywnym z ziemniaczkami (1,9)

II DANIE

Spaghetti bolonese z żółtym serkiem , kompot z owoców mieszanych (1,3,7)

PODWIECZOREK

Jagodzianki z kruszonką ,lemoniada brzoskwiniowa, owoc (1,3,6,8)

Wtorek

ŚNIADANIE

Kanapeczki z pieczywa mieszanego (wyrób własny) z pastą śniadaniową ,serem mozzarellą, szynką drobiową, ogórkiem zielonym, papryką, rzodkiewką, lemoniada z pomarańczą (1,3,6,7,9)

I DANIE

Barszczyk z botwinki zabielany z ziemniaczkami, koperkiem (7,9)

II DANIE

Stek drobiowy z masełkiem ,cebulką, ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa na parze, kompot jabłkowy (1,3,6,9,10)

PODWIECZOREK

Chałka z masełkiem, konfiturą,budyń do picia , owoc (1,3,7,8)

Środa

ŚNIADANIE

Owsianka z płatków naturalnych na mleku z płatkami migdałowymi, pieczywo pszennne i razowe, masło, wędlinką, pasztetem (wyrób własny) żółtym serem, dżemem, jajeczkiem, warzywkami lemoniada z pomarańczą (1,3,6,7,8)

I DANIE

Zupa jarzynowa z pomidorami, ziemniaczkami, natką pietruszki (1,3,7,9)

II DANIE

Pierogi z białym twarogiem, sosem waniliowym, kompot wielowocowy (1,3,6,7,9,10)

PODWIECZOREK

Pizza ( wyrób własny) warzywko sezonowe, herbatka (1,3,7,8)

Czwartek

ŚNIADANIE

Kanapeczki z pieczywa pszennego i razowego (wyrób własny) z pastą z łososia, poledwicą, jajkiem, żółtym serem, dżemem,ogórkiem zielonym, papryką czerwoną, lemoniada (1,3,4,6,9)

I DANIE

Zupa z selera naciowego (7,9)

II DANIE

Gołąbki po meksykańsku w sosie pomidorowym, ziemniaczki puree, surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy z cynamonem (1,3,6,7)

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa, ciasteczko kruche, woda z miętą i cytryną, owoc (1,3,6,7,8,9)

Piątek

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku, stół szwedzki (pieczywo pszenne i razowe, masło, schab pieczony, polędwica drobiowa, ser żółty zamojski, mix sałat, ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka, ogórek konserwowy- dzieci same komponują własne śniadanko, herbatka z żurawiną (1,3,6,8,9,10)

I DANIE

Zupa owocowa z makaronem (1,3,7,9)

II DANIE

Kotlecik jajeczny, ziemniaczki purre z szpinakiem, surówka z młodej marcheweczki, jabłuszka, chrzanu, jogurtu naturalnego, kompot wieloowocowy (1,3,4,7,9,10)

PODWIECZOREK

Racuszki z musem malinowym, lemoniada, owoc (1,3,7,8)
Przepisy w sprawie przekazywania informacji ZAKŁADOM ŻYWIENIA ZBIOROWEGO na temat żywności , nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich w bieżących jadłospisach.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – Zboża zawierające gluten; 2 – Skorupiaki i produkty pochodne; 3 – Jaja i produkty pochodne; 4 – Ryby i produkty pochodne; 5 – Orzeszki ziemne (arochidowe); 6 – Soja i produkty pochodne; 7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki; 13 – Łubin; 14 – Mięczaki

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniony w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.                   

S M A C Z N E G O !